ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΔΕΥ – ΠΑΡ 17:00 – 21:00
ΤΗΛ: 210 8944 320 – 6937 131177
Η πρόπτωση μήτρας είναι μία πάθηση κατά την οποία η μήτρα «προσπίπτει» δηλαδή μετακινείται προς τον κόλπο. Η πάθηση δημιουργείται επειδή χαλαρώνουν τα μυϊκά τοιχώματα και οι σύνδεσμοι του κάτω μέρους της λεκάνης (περίνεο). Έτσι, η μήτρα δεν στηρίζεται καλά και «γλιστράει» δημιουργώντας το αίσθημα ότι κάτι προβάλλεται μέσα στον κόλπο.
Στην περίπτωση που η μητέρα γλιστρήσει αρκετά και πέσει μερικώς μέσα στον κόλπο δημιουργεί έναν αισθητό όγκο η μάζα, ονομάζεται μερική πρόπτωση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όμως όταν έχουμε πλήρη πρόπτωση η μήτρα γλίστρα σε τέτοιο έντονο βαθμό ώστε ολόκληρη η μήτρα πέφτει έξω από τον κόλπο.
Τι συμπτώματα έχει η πρόπτωση της μήτρας;
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ έντονα.
Η πρόπτωση 1ου βαθμού συνήθως δεν έχει συμπτώματα.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα του 2ου και 3ου βαθμού είναι:
- αίσθηση ότι «κάτι κατεβαίνει ή/και βγαίνει από κάτω» ,αίσθημα βάρους χαμηλά
- διαταραχές ούρησης (ακράτεια, δυσκολία ούρησης, κατακράτηση ούρων κλπ.)
- ενοχλήσεις από το παχύ έντερο (πόνοι, δυσκοιλιότητα, δυσκολία κένωσης)
- ενόχληση κατά της διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
Ποια είναι τα αίτια πρόπτωσης της μήτρας;
Πολλές φορές ένας πιθανός τραυματισμός κατά τη διάρκεια του τοκετού, ιδιαιτέρως αν το μωρό είναι υπέρβαρο ή αν υπήρχε ένας δύσκολος τοκετός είναι από τις κύριες αιτίες αδυναμίας των μυών που οδηγεί στην πρόπτωση της μήτρας. Επιπλέον πολλές φορές ο μυϊκός τόνος ελαττώνει λόγω ηλικίας.
Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει στην πρόπτωση των ενδοκοιλιακών οργάνων. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η πρόπτωση της μήτρας μπορεί να προκληθεί από έναν όγκο που υπάρχει στην πυελική κοιλότητα.
Επιπλέον η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που προέρχεται από καταστάσεις όπως η παχυσαρκία ή οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις και το άσθμα (χρόνιος βήχας) μπορούν να συμβάλλουν στην πρόπτωση της μήτρας.
Πως γίνεται η διάγνωση της πρόπτωσης της μήτρας;
Αρχικά απαιτείται μία πυελική εξέταση για τον έλεγχο των σημείων της πρόπτωσης της μήτρας. Η εξέταση αυτή γίνεται και σε όρθια και σε κατακλιμένη θέση. Εάν θεωρηθεί απαραίτητο προτείνονται απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να γίνει διερεύνηση της πρόπτωσης.
Επιπλέον λαμβάνεται από τον υπεύθυνο γυναικολόγο γιατρό το ιατρικό ιστορικό, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ο αριθμός από τις εγκυμοσύνες και τους κολπικούς τοκετούς.
Ποια είναι η θεραπεία της πρόπτωσης της μήτρας;
Η θεραπεία εξαρτάται από τον βαθμό πρόπτωσης και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. Εφόσον τα συμπτώματα είναι ελαφρά, συνήθως αρκούν απλές οδηγίες και ασκήσεις που συστήνει ο γιατρός. Ιδιαιτέρως βοηθούν οι ασκήσεις αποκατάστασης πυελικού εδάφους συνήθως μετά τον τοκετό, καθώς και οι θεραπείες αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Ορμονική θεραπεία υποκατάστασης ενδείκνυται σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας Σε σοβαρότερες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ανοικτή ή λαπαροσκοπική.
Χειρουργικές επεμβάσεις
Η κύρια θεραπεία της πρόπτωσης της μήτρας είναι η χειρουργική. Εάν η μήτρα εξέχει πολύ από την είσοδο του κόλπου και αν έχει δημιουργήσει εξελκώσεις ή άλλες καταστάσεις, συνήθως αφαιρείται. Σε νέες γυναίκες, μπορεί να γίνει και κάποια επέμβαση υποστήριξης του πυελικού τοιχώματος. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σε γυναίκες που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να υποστούν εγχείρηση, να τοποθετηθεί ειδικός ενδοκολπικός πεσσός, ο οποίος κρατά τη μήτρα ψηλά.
Η ιεροκολποπηξία είναι η ανόρθωση και συγκράτηση του κόλπου στο ιερόν οστό σε γυναίκες ασθενείς που πάσχουν από σημαντική πτώση της μήτρας.
Σε περίπτωση που η γυναίκα πάσχει και από ακράτεια ούρων, γίνεται και ταυτόχρονη αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας:
-ανοιχτά ή και λαπαροσκοπικά/ρομποτικά με ανόρθωση του πρόσθιου τοιχώματος του κόλπου στους πλάγιους συνδέσμους της πυέλου
– διακολπικά με την τοποθέτηση μιας ταινίας ανόρθωσης του αυχένα της κύστης.
Λαπαροσκοπική επέμβαση
Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για τη χαλάρωση και την πρόπτωση της μήτρας και του κόλπου προτείνεται διότι περιορίζει τον πόνο και την απώλεια αίματος. Η εξαγωγή από το νοσοκομείο γίνεται την επόμενη μέρα του χειρουργείου και η γυναίκα έχει εξαιρετικά γρήγορη ανάρρωση. Είναι μια τεχνικά δύσκολη εγχείρηση, που απαιτεί εξειδίκευση και τεχνογνωσία.
Συνοπτικά
Για την επίτευξη της ισορροπίας στην λειτουργικότητα του γυναικείου κόλπου είναι απαραίτητη η υγεία του γυναικείου οργανισμού, ώστε να υπάρχει φυσιολογική λειτουργία στο ουροποιητικό, γεννητικό και πεπτικό σύστημα. Η κατάλληλη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το μυστικό για την οριστική αντιμετώπιση της χαλάρωσης κόλπου. Οι συχνές επισκέψεις στον γυναικολόγο , καθώς και η συνέπεια στον τακτικό ετήσιο έλεγχο ,με σιγουριά μπορούν να προβλέψουν και να διαγνώσουν έγκαιρα τυχόν επιπλοκές στην υγεία.