ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΔΕΥ – ΠΑΡ 17:00 – 21:00
ΤΗΛ: 210 8944 320 – 6937 131177
Η κολποσκόπηση είναι μια μη επεμβατική εξέταση του τραχήλου της μήτρας, η οποία γίνεται στην περίπτωση που το τεστ ΠΑΠ δείξει αλλοιώσεις. Με αυτή την εξέταση ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον τράχηλο υπο μεγέθυνση με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου γνωστό ως κολποσκόπιο. Ουσιαστικά ο γιατρός αναζητά τις περιοχές που ευθύνονται για τα αλλοιωμένα κύτταρα, έχοντας ως κριτήριο την εικόνα της επιφάνειας του τραχήλου ή την διάταξη των αιμοφόρων αγγείων. Όταν εντοπίσει τέτοιες περιοχές προχωρά σε βιοψία για να διαπιστωθεί η έκταση της βλάβης.
Ποια η διαδικασία;
Η γυναίκα ξαπλώνει στην γυναικολογική καρέκλα και στη συνέχεια ο γιατρός εισάγει τον κολποδιαστολέα ώστε να χωριστούν τα κολπικά τοιχώματα και ο τράχηλος της μήτρας να είναι πλέον ορατός. Να σημειώσουμε πως το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου και μεγενθύνει την εικόνα έως 40 φορές.
Χρησιμοποιώντας ειδικές ουσίες όπως οξικο οξυ5% και κατάλληλο φωτισμό, ο γιατρός διακρίνει τις παθολογικές περιοχές από τις οποίες προήλθαν οι αλλοιώσεις. Όταν διαπιστωθεί δυσπλασία και ανάλογα με την σοβαρότητα της βλάβης, προχωρά σε βιοψία. Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει την αφαίρεση δείγματος ιστού και μεταφορά του σε μπουκάλι με συντηρητικό, για να σταλεί προς εξέταση. Να τονίσουμε πως η βιοψία δεν σημαίνει απαραίτητα και ύπαρξη προκαρκινικής βλάβης.
Κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει πως η κολποσκόπηση είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Ορισμένες κυρίες νιώθουν ένα ελαφρύ κάψιμο στη διάρκεια εφαρμογής του οξικού οξέος στον τράχηλο. Ο χρόνος της εξέτασης δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Στην περίπτωση της βιοψίας οι γυναίκες νιώθουν έναν ελαφρύ πόνο αλλά για μερικά δευτερόλεπτα. Αν η γυναίκα παραμείνει χαλαρή ο πόνος ελαχιστοποιείται. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την λήψη παυσιπόνου μια ώρα πριν την διαδικασία.
Ποια ήμερα του κύκλου μπορεί να πραγματοποιηθεί η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα εκτός των ημερών της περιόδου. Καλό είναι να κλείσετε το ραντεβού σας 1-2 μέρες μετά το τέλος της περιόδου, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ύπαρξης αίματος.
Η κολποσκόπηση απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία;
Είναι καλό πριν την εξέταση η γυναίκα να αποφύγει την χρήση ταμπόν ή άλλων κολπικών φαρμάκων. Επίσης δυο ημέρες πριν το ραντεβού αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή. Αν η γυναίκα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των θρόμβων ο γυναικολόγος είναι καλό να το γνωρίζει. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση εγκυμοσύνης. Παρότι πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία στην περίπτωση των εγκύων, αποφεύγεται.
Σε ποιες περιπτώσεις μετά την κολποσκόπηση πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό;
Η γυναίκα θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια σε περιπτώσεις:
- Αιμορραγίας βαριάς μορφής
- Αιμορραγίας για περισσότερο από μια εβδομάδα
- Δύσοσμων κολπικών εκκρίσεων
- Έντονου πόνου που δεν υποχωρεί
- Εκδήλωσης πυρετού (πάνω 38ºC)
Στην περίπτωση που η κολποσκόπηση φανερώσει κάποια βλάβη, τι ακολουθεί;
Πολύ συχνά δεν απαιτείται θεραπεία, αλλά συστήνεται επανέλεγχος. Εξαρτάται φυσικά από το είδος και την έκταση της βλάβης.
Newsletter
