ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΔΕΥ – ΠΑΡ 17:00 – 21:00
ΤΗΛ: 210 8944 320 – 6937 131177
Πολλές φορές, ακόμα και μετά από αρκετές προσπάθειες, η επιθυμητή εγκυμοσύνη δεν έρχεται. Η ελπίδα, οι προσδοκίες και η αναμονή του χαρμόσυνου αυτού γεγονότος, αντικαθίσταται από την απογοήτευση και τη θλίψη, έχοντας, όχι λίγες φορές, αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στη γυναίκα, αλλά και στο ζευγάρι.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυται η επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό με την αντίστοιχη ομάδα υποστήριξης για το ζευγάρι. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα εξετάσει τους λόγους για το πρόβλημα γονιμότητας και θα συζητήσει μαζί σας τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ώστε να αποκτήσετε ένα μωρό.
Πριν την έναρξη του προγράμματος της εξωσωματικής γονιμοποίησης κάθε ζευγάρι υποβάλλεται σε αιματολογικούς και ορμονολογικούς ελέγχους, όπως το ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ύστερα, ξεκινά η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίηση, κατά την οποία ακολουθούνται συγκεκριμένα στάδια, τα οποία είναι τα ακόλουθα:
i. Βάσει ειδικών πρωτοκόλλων πραγματοποιείται ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών. Χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα, τα οποία διεγείρουν τις ωοθήκες, ώστε να παραχθούν περισσότερα ωοθυλάκια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η ανάπτυξη των ωοθυλακίων και του πάχους του ενδομητρίου παρακολουθούνται με ορμονολογικές εξετάσεις και υπερηχογραφήματα. Μόλις τα ωοθυλάκια είναι έτοιμα, ο ιατρός χορηγεί ενέσιμη βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη, ώστε τα ωάρια να προετοιμαστούν για την ωοληψία.
ii. Ακολουθεί η ωοληψία, δηλαδή η διαδικασία της διακολπικής αναρρόφησης των ωαρίων μέσα από τα ωοθυλάκια. Η ωοληψία αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με μέθη. Τα ωάρια που συλλέγονται, μεταφέρονται στο εργαστήριο. Αφού ελεγχθούν από εμβρυολόγο, τοποθετούνται στον επωαστικό κλίβανο.
iii. Την ημέρα της ωοληψίας, πραγματοποιείται και η λήψη σπέρματος από τον άνδρα. Το σπέρμα αναλύεται και τα ζωντανά και κινητικά σπερματοζωάρια, διαχωρίζονται και απομονώνονται μέσω ειδικών τεχνικών.
iv. Στη συνέχεια ο/η εμβρυολόγος προχωρά στη γονιμοποίηση των ωαρίων είτε με απλή γονιμοποίηση είτε με μικρογονιμοποίηση
v. Τη 2 η με 5 η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων, γίνεται η εμβρυομεταφορά, η μεταφορά τους δηλαδή στην ενδομητριακή κοιλότητα. Πραγματοποιείται μέσω ενός λεπτού καθετήρα και η όλη διαδικασία ελέγχεται υπερηχογραφικά. Είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί μέθη.
vi. Το τελευταίο στάδιο αποτελεί η λήψη αίματος δυο εβδομαδες περίπου μετά την ωοληψια ώστε να προσδιορίσουμε τη χοριακή γοναδοτροπίνη.
Εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς η απόκτηση παιδιών για ένα ζευγάρι, αποτελεί για εμάς στόχο. Πέραν του εξειδικευμένου ιατρού, και η υπόλοιπη ομάδα κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία που απαιτείται. Αντιμετωπίζουμε το κάθε ζευγάρι ως μια διαφορετική περίπτωση και την προσεγγίζουμε αναλόγως. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη περίοδος του ζευγαριού. Γι αυτό και όλη η ομάδα μας είναι δίπλα σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε.
Τέλος, να αναφέρουμε πως το ποσοστό επιτυχίας των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων στο κέντρο μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Καθοριστικός παράγοντας αποτελεί το κόστος της διαδικασίας, το οποίο είναι εξαιρετικά πιο χαμηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και την Αμερική.