ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΔΕΥ – ΠΑΡ 17:00 – 21:00
ΤΗΛ: 210 8944 320 – 6937 131177
ΤΕΣΤ ΠΑΠ και HPV
Το τεστ παπ αποτελεί μέθοδο ελέγχου, η οποία έχει σαν στόχο την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο. Είναι καλό να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη διάρκεια της εξέτασης ο γυναικολόγος λαμβάνει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Είναι μια πολύ σημαντική εξέταση η οποία λειτουργεί προληπτικά.
Το τεστ παπ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1923. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα, όμως σήμερα αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών.
Γιατί να κάνεις τεστ παπ;
Με την απλή εξέταση του τεστ παπ μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο που προσβάλλει τις γυναίκες. Δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός και όταν εμφανιστούν συμπτώματα, η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύονται και μεταδιδόμενα νοσήματα ή λοιμώξεις, ενώ στον ενδοτράχηλο της γυναίκας εντοπίζονται τυχόν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή μολύνσεις.
Αν έχει αφαιρεθεί η μήτρα πρέπει να γίνεται τεστ παπ;
Αν η μήτρα αφαιρέθηκε λόγω καρκίνου του τραχηλου ή προκαρκινικών βλαβών, το τεστ παπ πρέπει να γίνεται. Το ίδιο ισχύει και αν έχει αφαιρεθεί η μήτρα αλλά όχι ο τράχηλος. Μόνο στη περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί τόσο η μήτρα όσο και τράχηλος για άλλους λόγους τοτε δε χρειάζεται να γίνει το τεστ παπ.
Αν δεις αίμα να ανησυχήσεις;
Η εμφάνιση μικρής ποσότητας αίματος μετά το τεστ παπ, δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία ανησυχίας. Είναι κάτι φυσιολογικό και θα σταματήσει μετά από μερικές ώρες.
Πότε είναι η καλύτερη ημέρα να κάνεις την εξέταση;
Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται όταν η γυναίκα δεν είναι αδιάθετη. Ιδανικά γίνεται 10-14 ημέρες μετά την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως. Στην περίπτωση που ο κύκλος της περιόδου είναι άστατος και συμπέσει με το ραντεβού για το τεστ Παπανικολάου, καλό θα είναι η εξέταση να αναβληθεί.
Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, η εξέταση μπορεί να γίνει κανονικά αφού δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια συνέπεια λόγω του τεστ παπ.
Τι είναι ο HPV (ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων);
Με το τεστ ΠΑΠ μπορεί να ανιχνευτεί ο ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων. Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και μπορεί να υπάρχει χωρίς κανένα σύμπτωμα και στα δύο φύλα. Υπάρχουν περίπου 100 τύποι HPV, και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως τα κονδυλώματα. Ορισμένοι τύποι του HPV ενοχοποιούνται για τη δημιουργία δυσπλασιών και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για την ανεύρεση του ιού και του τύπου αν υπάρχει, πραγματοποιείται λήψη τραχηλικού υγρού για μοριακό έλεγχο (DNA- HPV)
Τι σημαίνει το μη φυσιολογικό αποτέλεσμα;
Το γεγονός ότι τα κύτταρα της επιφάνειας του τραχήλου της μήτρας δεν είναι φυσιολογικά, δε σημαίνει ότι πρόκειται για καρκίνο. Το μη φυσιολογικό αποτέλεσμα αν θεραπευτεί σωστά και έγκαιρα, δε θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος είναι ο γυναικολόγος, ο οποίος θα σας εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει το αποτέλεσμα και πως πρέπει να προχωρήσετε.
Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το μη φυσιολογικό αποτέλεσμα είναι οι ακόλουθοι:
Δυσπλασία: ανάλογα με το πόσο έντονες οι κυτταρικές αλλαγές ταξινομείται σε ελαφριά, μέτρια, βαριά και καρκίνωμα. Δεν είναι καρκίνος αλλά μπορεί να γίνει αν δε θεραπευτεί.
Πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη (SIL): δεν είναι καρκίνος αλλά μπορεί να γίνει αν δε θεραπευτεί. Χωρίζεται σε χαμηλού βαθμού (LGSIL) και σε και υψηλού βαθμού (HGSIL) ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι οι βλάβες.
Τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN): δεν είναι καρκίνος. Ανάλογα με τη βαρύτητα χωρίζεται σε CIN 1, CIN 2, CIN3.
Άτυπα κύτταρα: είναι ένα μη φυσιολογικό εύρημα, δεν είναι καρκίνος, αλλά χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση.
Στις παραπανω περιπτώσεις χρειάζεται να διενεργηθεί κολποσκόπηση με πιθανή λήψη βιοψιών για πιο σαφή αποτελέσματα.
Μπορεί το τεστ Παπανικολάου να κάνει λάθος;
Το τεστ ΠΑΠ είναι μία εξέταση που μπορεί να δώσει και λάθος αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στον τρόπο λήψης των κυττάρων ή της τοποθέτησης τους στα γυάλινα πλακάκια ή στον τρόπος φύλαξης, ακόμα και στην προετοιμασία της γυναίκας. Η τακτική επανάληψη του τεστ, κάθε χρόνο όπως συστήνεται, μειώνει την πιθανότητα λάθους, αφού είναι πολύ δύσκολο να μην αναγνωρισθεί η βλάβη και την επόμενη χρονιά.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι το τεστ ΠΑΠ είναι μια οικονομική, γρήγορη, ανώδυνη εξέταση που ελέγχει αν τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας παρουσιάζουν αλλαγές που θα μπορούσαν μελλοντικά να απειλήσουν την υγεία μιας γυναίκας. Η εφαρμογή του έχει μειώσει θεαματικά το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε αυτή την εξέταση μια φορά το χρόνο, χωρίς να φοβάται τα αποτελέσματα.
Newsletter
