ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΔΕΥ – ΠΑΡ 17:00 – 21:00
ΤΗΛ: 210 8944 320 – 6937 131177
Σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ωοληψία μετά από δίεγερση των ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερων των 2 εμβρύων. Σε κάθε εμβρυομεταφορά συνήθως μεταφέρονται μέχρι 2 έμβρυα, άρα τα επιπλέον που δεν θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό τον κύκλο καταψύχονται και συντηρούνται μέχρι και 5 χρόνια με ασφάλεια.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ζευγάρι έχει την ευκαιρία να προχωρήσει και σε νέο κύκλο εμβρυομεταφοράς όποτε το επιθυμεί,χωρίς να απαιτείται εκ νέου ωοληψία. Τα ποσοστά επιτυχίας και στην περίπτωση χρήσης κατεψυγμένων εμβρύων είναι εξίσου υψηλά και οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται είναι απόλυτα υγιή.
Υπάρχουν δύο παραδοσιακές μέθοδοι κρυοσυντήρησης: η ελεγχόμενη σταδιακή κατάψυξη και η γρήγορη κατάψυξη-υαλοποίηση (vitrification). Στην πρώτη μέθοδο, τα έμβρυα καταψύχονται σταδιακά, με ρυθμό 0,3°C ανά λεπτό. Στην δεύτερη περίπτωση, η κατάψυξη είναι πολύ πιο γρήγορη, με ρυθμό που ξεπερνά τους 20.000°C ανά λεπτό. Ανεξάρτητα από την μέθοδο κρυοσυντήρησης που χρησιμοποιείται, τα έμβρυα τοποθετούνται σε λεπτές παγέτες, οι οποίες είναι ατομικές και φέρουν τα ονόματα του ζευγαριού, μέσα σε ειδικά βιολογικά κρυοπροστατευτικά υγρά και φυλάσσονται σε υγρό άζωτο.
Η τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως, είναι η υαλοποίηση, διότι δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι εντός των κυττάρων. Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα στη διάρκεια της σταδιακής κατάψυξης να σχηματίζονται μικροκρύσταλλοι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των κυττάρων. Από το 2010 και μετά, έγινε αντιληπτό πως τέτοιο σπάνια συμβαίνει με τη μέθοδο της υαλοποίησης. Επιπλέον, με αυτή την τεχνική είναι δυνατή η συνεχής παρατήρηση των εμβρύων, εξασφαλίζοντας πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.